Apa itu Royal Sweetener Stevia atau Stevia RCC?

APA ITU ROYAL SWEETENER STEVIA @ RSS @ GULA STEVIA RCC?

Mungkin ada di antara kita yang pernah terdengar tentang gula Stevia RCC atau mungkin pemanis Stevia RSS. Kedua-duanya adalah produk yang sama iaitu Royal Sweetener Stevia, pemanis semulajadi keluaran syarikat Bumiputera Muslim, RCC Global (M) Sdn Bhd.

 

Terdapat banyak jenis produk daun Stevia di pasaran Malaysia, ada berbentuk serbuk dan ada juga yang berpaket-paket seperti yang disediakan di hotel-hotel tetapi harga produk-produk tersebut agak mahal dan susah untuk disukat penggunaannya.

 

Royal Sweetener Stevia adalah pemanis semulajadi daripada ekstrak Stevia berbentuk cecair. Lebih jimat, murah dan semulajadi. Tiada bahan pewarna atau perasa tiruan atau perasa tambahan.

Royal Sweetener Stevia @ RSS @ RCC

Hanya guna 1 titis, sudah boleh memaniskan 200ml air.

1 titis pemanis RSS adalah bersamaan dengan 3 sudu teh gula pasir.

1 botol Royal Sweetener Stevia mengandungi 10 ml ekstrak Stevia.

Satu botol ini boleh mencapai sehingga 200 hingga 300 titis.

1botol = 10ml = 300 titis

Boleh memaniskan lebih 60 liter air.. Malah boleh dicampurkan dalam masakan. kita gantikan gula pasir kepada gula stevia. Lebih manis..lebih sihat..

Photo Royal Sweetener Stevia

PACKAGING TERBARU STEVIA RCC

gambar-pemanis-stevia-rcc-packaging-terbaru

 

APA KEUNIKAN ROYAL SWEETENER STEVIA?

Revolusi stevia adalah daripada daun kering stevia seperti daun teh kepada serbuk dan sekarang dalam bentuk cecair (liquid form). Kandungan gula Stevia RCC hanyalah ekstrak stevia dan reverse osmosis water sahaja.

Jenama lain telah menggunakan stevia dalam produk mereka tetapi sebahagiannya dicampurkan dengan bahan lain. Stevia RCC kekal 0 kalori.

 

ADAKAH ROYAL SWEETENER STEVIA MENGANDUNGI BAHAN KIMIA?

Tiada bahan kimia.. ada keputusan makmal.. kalau nak hantar untuk pemeriksaan di mana-mana makmal kimia pun boleh. Ia bersifat semulajadi.

 

DI MANA SUMBER EKSTRAK DAUN STEVIA?

Ekstrak Stevia adalah dari daun Stevia Rebaudiana. Tanaman stevia ada di Malaysia.. kalau pernah pergi taman pertanian di Tenom boleh dapat daun stevia di sana.. Terdapat juga ladang tanaman stevia di Kelantan, Selangor, Negeri Sembilan dan beberapa negeri lagi.

Stevia adalah tanaman tropika dan subtropika.. untuk maklumat lanjut boleh google website Global Stevia Institute.. Banyak research paper telah diterbitkan.

Harap info di atas dapat membantu anda.. Kalau ada nak tanya, boleh komen kat bawah ye..

8 thoughts on “Apa itu Royal Sweetener Stevia atau Stevia RCC?

  1. […] ujikaji ini, pengkaji telah meletak 1 titis cecair gula pasir pada 1 bahagian dan 1 titis Royal Sweetener Stevia pada 1 bahagian yang lain. Selepas 10 minit, didapati semut hitam lebih banyak pada gula pasir yang […]

  2. […] terkini: Salah satu produk Stevia yang tengah hangat di pasaran adalah Royal Sweetener Stevia (RSS). Harga lebih murah dan jimat serta tanpa bahan pewarna atau perasa tambahan. Dan yang paling […]

  3. […] Royal Sweetener Stevia hanya mengandungi ekstrak stevia dan air reverse osmosis sahaja. Tiada bahan kimia, pewarna atau perasa tambahan. Ia bersifat semulajadi. […]

  4. […] Harga Royal Sweetener Stevia yang dijual di pasaran Malaysia adalah RM50 untuk  1 botol. Memang murah dan jimat. Kenapa? […]

  5. […] 1 kotak Royal Sweetener Stevia atau bersamaan dengan 3 […]

  6. kenapa terdapat seperti gumpalan awan hitam dalam stevia?

  7. […] anda menjadi ahli pengguna Royal Sweetener Stevia berdaftar, anda digalakkan membuat belian peribadi setiap bulan iaitu minima 1 kotak Royal […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *